آنچه در خصوص سونوگرافی تیروئید می خوانید:
شاید تصور کنید دستگاه سونوگرافی صرفاً برای بررسی وضعیت جنین یا اندامهایی مثل کلیه و تخمدان مورد استفاده قرار میگیرد. در حالیکه کاربرد دستگاه سونوگرافی برای تشخیص و درمان بیماریها، بسیار گسترده است. یکی از مهمترین آنها، تشخیص بیماری های مرتبط با تیروئید است.
سونوگرافی تیروئید، از امواج صوتی برای بررسی اندامهای داخلی بدن استفاده میکند. این امواج کوچکترین آسیبی به بدن فرد وارد نخواهند کرد و به راحتی از اندامها و سطح پوست عبور میکنند. امواج اولتراسوند، تصاویر دقیقی از غده تیروئید در ناحیه گردن تهیه کرده و برای نمایشگر ارسال میکنند.
ممکن است پزشکان هنگام معاینات فیزیکی یا تصویربرداری، با تودهها و گرههای خطرناکی در ناحیه گردن برخورد کنند و برای تشخیص دقیق این تودهها، باید از دستگاه اولتراسوند استفاده کرد.
یکی از مهمترین مزایای سونوگرافی، این است که نیاز به آمادگی خاصی ندارد و به راحتی انجام میشود.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر: سونوگرافی گردن و غدد لنفاوی
سونوگرافی تیروئید چیست؟
سونوگرافی تیروئید، یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که برای تشخیص و درمان بیماریهای ناحیه تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد. این روش کاملا ایمن و بدون درد بوده و در مدت زمان کوتاهی انجام میشود.
پژوهشها نشان میدهد اشعه ایکس، آسیب قابل توجهی به بافتها و اندامهای داخل بدن وارد میکند و خوشبختانه برای انجام سونوگرافی تیروئید، از امواج اولتراسوند به جای اشعه ایکس استفاده میشود.
با توجه به اینکه امواج اولتراسوند تصاویر را در لحظه برای صفحه نمایشگر ارسال میکنند، بنابراین میتوان حرکت اندامهای داخلی بدن و جریان خون را نیز مشاهده کرد. برای انجام سونوگرافی تیروئید، امواج اولتراسوند دقیقاً به ناحیه غده تیروئید و بافتهای اطراف آن ارسال میشوند.
تشخیص این غده با معاینه فیزیکی چندان راحت نیست. تیروئید در قسمت جلوی گردن و بالای استخوانهای ترقوه قرار دارد. غده تیروئید تقریباً به شکل پروانه بوده و یکی از ۹ غدد درون ریز بدن است. این غده هورمونها را به درون جریان خون میفرستد. بنابراین آسیب به غده تیروئید، در نهایت به بافتها و اندامهای مختلف بدن آسیب میرساند و تعادل هورمونی بدن را بهم میریزد.
چه زمانی نیاز به سونوگرافی تیروئید است؟
التهاب یا آسیب غده تیروئید، منجر به ایجاد گرههای خوش خیم یا بدخیم میشود که برخی از آنها زیر پوست احساس میشوند. حدود ۵ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان، تعدادی توده کوچک در غده تیروئید دارند که به راحتی از طریق معاینه فیزیکی قابل شناسایی هستند و به آنها ندولهای قابل لمس گفته میشود.
زمانی که تودههای غده تیروئید با معاینه فیزیکی قابل شناسایی نباشند، آزمایش سونوگرافی تیروئید برای شما تجویز میشود. اکثر تودههای تیروئید، خوش خیم هستند و خطری برای سلامتی فرد ایجاد نمیکنند.
انجام سونوگرافی تیروئید در همه موارد الزامی نیست و تنها زمانی از آن استفاده میشود که بیمار در شرایط نگران کننده قرار داشته باشد. به عنوان مثال، وجود یک یا چند توده یا برآمدگی در ناحیه تیروئید خطرناک است. در این حالت پزشک برای بررسی خوش خیم یا بدخیم بودن تودهها، سونوگرافی غده تیروئید تجویز میکند.
کاربردهای سونوگرافی تیروئید چیست؟
همانطور که در اینجا گفته شده سونوگرافی تیروئید کاربردهای مختلفی دارد که یکی از مهمترین آنها، شناسایی تودههای تیروئید یا گرههای اطراف آن است. زمانی که تودههای تیروئید با معاینه فیزیکی قابل لمس نباشند، از سونوگرافی غده تیروئید برای تشخیص دقیق این تودهها و گرهها استفاده می شود.
یکی دیگر از مهمترین کاربردهای سونوگرافی تیروئید، بررسی و ارزیابی ندولهای تیروئید است. معمولاً ظاهر ندولها مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد و ظاهر، مشخصاتی مثل خوش خیم یا بدخیم بودن ندول را نشان میدهد. ندولهای بدخیم، گاها نشان دهنده سرطان تیروئید هستند.
علاوه بر این، دستگاه سونوگرافی برای بررسی بافتهای مجاور غده تیروئید نیز مورد استفاده قرار میگیرد. برای بررسی سلامت بافتهای اطراف غده تیروئید، معمولا از سونوگرافی داپلر استفاده میشود. این روش تا حدودی با سایر انواع سونوگرافی متفاوت است. در این روش سونوگرافی، حرکت جریان خون و اکسیژن بافتهای اطراف غده تیروئید مورد بررسی قرار میگیرد.
ندول های غده تیروئید در سونوگرافی
همانطور که در بخش قبلی گفته شد، در سونوگرافی تیروئید ندول ها مورد بررسی قرار می گیرند. ندول نوعی برجستگی می باشد که منشا آن معمولا خود بافت تیروئید است و داخل یا روی سطح این غده رشد می کند.
این ندول ها می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند و به همین دلیل نیاز به انجام سونوگرافی است. طبق دستورالعمل های بالینی مدیریت سرطان تیروئید، سیستم درجه بندی بین U1 تا U5 برای تشخیص میزان بدخیمی ندول ها در نظر گرفته شد. این طبقه بندی به شرح زیر است:
U1 : ندول تیروئید نرمال
U2 : ندول تیروئید خوش خیم
U3 : ندول تیروئید نا مشخص
U4 : ندول تیروئید مشکوک به بد خیمی
U5 : تیروئید مبتلا به ندول های بد خیم یا سرطان
سونوگرافی تیروئید چگونه است؟
برای انجام سونوگرافی تیروئید، ابتدا لازم است روی تخت دراز بکشید. سپس پزشک یک ژل مخصوص را روی ناحیه گردن ماساژ میدهد. زمانی که پوست گردن به ژل مخصوص آغشته شد، پروب سونوگرافی روی سطح پوست گردن قرار میگیرد و به صورت مستقیم با سطح پوست تماس برقرار میکند.
در این حالت، امواج صوتی با فرکانس بالا از دستگاه سونوگرافی مرتعش میشوند. این امواج به راحتی از پوست عبور کرده و به غده تیروئید برخورد میکنند. امواج اولتراسوند بعد از برخورد با غده تیروئید، به سمت بیرون بازتاب میشوند و اطلاعات خود را به صورت تصویر برای صفحه نمایشگر ارسال میکنند.
به این ترتیب، تصویر دقیقی از غده تیروئید و بافت اطراف آن روی صفحه نمایشگر نشان داده میشود.
آمادگی قبل از سونوگرافی تیروئید
سونوگرافی تیروئید به راحتی انجام میشود و نیازی به آمادگی خاصی ندارد. در هر صورت، بهتر است قبل از انجام سونوگرافی غده تیروئید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- قبل از انجام سونوگرافی تیروئید، لباس راحتی و گشاد بپوشید. از پوشیدن لباس یقه اسکی یا پیراهنی که یقه بلندی دارد، خودداری کنید. زیرا تکنسین سونوگرافی یا پزشک، باید به راحتی به ناحیه گردن دسترسی داشته باشد.
- سونوگرافی تیروئید نیازی به تغییر رژیم غذایی و مصرف داروهای خاص ندارد. بنابراین نیازی نیست قبل از انجام سونوگرافی ناشتا باشید یا مقدار زیادی آب مصرف کنید.
عوارض سونوگرافی تیروئید
با توجه به اینکه برای انجام سونوگرافی تیروئید از امواج اولتراسوند استفاده میشود، بنابراین احتمال بروز خطر یا عوارض بعد از انجام آن، تقریبا نزدیک به صفر است. تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر عوارض سونوگرافی غده تیروئید دریافت نشده است. قدرت پرتوهای مرتعش شده توسط دستگاه سونوگرافی، بسیار کم است. به همین دلیل، اندامها و بافتهای بدن آسیبی نخواهند دید.
لازم به ذکر است که دستگاه سونوگرافی نه تنها برای شناسایی غدههای تیروئید، بلکه برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها و اندامهای داخلی بدن مورد استفاده قرار میگیرد. سونوگرافی شکم، تخمدان، رحم یا اندامهایی مانند این، در حال حاضر بسیار رایج هستند.
سونوگرافی، اطلاعات دقیقی در رابطه با وضعیت ظاهری اندام مورد نظر و میزان سلامتی آن در اختیار پزشک قرار میدهد. همه این مسائل نشان میدهد که سونوگرافی تیروئید، با کوچکترین عوارضی همراه نیست و در بسیاری از حوزههای پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
سونوگرافی داپلر تیروئید
یکی از بهترین دستگاههای سونوگرافی که برای شناسایی انواع بیماریهای تیروئیدی مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه سونوگرافی داپلر است. سونوگرافی داپلر معمولاً برای اندازه گیری جریان خون و فشار خون مورد استفاده قرار میگیرد.
تجزیه و تحلیل جریان خون در محل غدههای تیروئید، اهمیت بسیار زیادی دارد و گاهی اوقات میتوان میزان خوش خیم یا بدخیم بودن غدهها را با بررسی جریان یا فشار خون در ناحیه تیروئید تخمین زد. عملکرد دستگاه سونوگرافی داپلر، دقیقا مانند سایر انواع دستگاه سونوگرافی است مانند سونوگرافی صورت است.
بهترین دستگاه سونوگرافی برای تیروئید
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از بیماران ایجاد میشود، این است که برای انجام سونوگرافی تیروئید از کدام دستگاه استفاده کنیم؟ دستگاههای مختلفی مثل دستگاه سونوگرافی داپلر در انواع سونوگرافی هندهلد برای تشخیص بیماریهای تیروئیدی مناسب هستند.
دستگاه سونوگرافی هندهلد، به خصوص برای بیمارانی که قادر به خروج از منزل نیستند، کاملا مناسب است. این دستگاه بسیار کوچک بوده و بهراحتی جابهجا میشود. بنابراین پزشکان میتوانند از آن در هر محلی استفاده کنند.
یکی از مهمترین مزایای دستگاه سونوگرافی هندهلد این است که نتایج آن کاملاً مشابه سایر انواع دستگاه سونوگرافی است؛ بنابراین برای تشخیص و شناسایی غدههای تیروئید کاملا مناسب خواهد بود.
این دستگاه سونوگرافی با کیفیت بالا و قیمت کاملا مناسب، در ایده گستر قدرت به متقاضیان ارائه میشود. اگر شما پزشکی هستید که به دنبال بهبود و تسریع فرایند تشخیص و درمان بیماری های مرتبط یا تیروئید است؛ می توانید برای دریافت مشاوره در خصوص دستگاه هندهلد مناسب خود، با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید و ضمن دریافت مشاوره در خصوص انواع دستگاه های سونوگرافی اطلاعات کافی کسب کنید.
ضرورت انجام سونوگرافی تیروئید
سونوگرافی تیروئید یکی از رایجترین روشهای شناسایی غدهها و گرههای تیروئیدی است. با استفاده از این روش، میتوان انواع بیماریهای مربوط به تیروئید مثل غدههای سرطانی یا خوش خیم را شناسایی کرد. تیروئید یکی از مهمترین اندامهای بدن است و نقش مهمی در حفظ تعادل هورمونی بدن دارد. هر گونه آسیب به این غده، سلامت سایر اندامها و سطح ترشحات هورمونی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
سونوگرافی تیروئید، دقت بسیار بیشتری نسبت به معاینه فیزیکی دارد و چندین سال است که برای بررسی بیماریهای تیروئیدی مورد استفاده قرار میگیرد. این روش با کوچکترین خطر و عوارضی همراه نیست؛ زیرا امواج اولتراسوند آسیبی به بدن انسان وارد نمیکنند.
دیدگاهها