ورکشاپ سونوگرافی ریه – رفع اشکال

فهرست مطالب

سونوگرافی غدد لنفاوی گردن، یکی از بهترین روش‌ها برای شناسایی بیماری‌های خطرناک مثل سرطان و سایر آسیب‌های جسمانی است. پزشک ممکن است برای تشخیص سلول‌های سرطانی غدد لنفاوی، این آزمایش را تجویز کند.

سونوگرافی گردن، از امواج اولتراسوند با فرکانس بالا برای شناسایی و بررسی غدد لنفاوی استفاده می‌کند. ممکن است پزشک بتواند با معاینه ظاهری، منشاء بیماری را تشخیص دهد. اما برای بررسی علت دقیق بروز بیماری و محل آن، باید از سونوگرافی کمک گرفت.

در ادامه این مطلب از ایده گستر قدرت به طور کامل درباره سونوگرافی غدد لنفاوی گردن و مزایا و نحوه انجام آن توضیح خواهیم داد.

غدد لنفاوری گردن چیست و در کجا قرار دارد؟

غدد لنفاوی گردن بخشی از سیستم لنفاوی بدن هستند که نقش مهمی در دفاع ایمنی بدن ایفا می‌کنند. سیستم لنفاوی شامل شبکه‌ای از عروق و غدد لنفاوی است که مایعی به نام لنف را حمل می‌کند. این مایع شامل سلول‌های سفید خونی است که به مقابله با عفونت‌ها و سایر عوامل مهاجم به بدن کمک می‌کنند.

غدد لنفاوی گردن، که در ناحیه زیر فک، پشت گوش، و در اطراف گردن قرار دارند، زمانی که عفونت، التهاب یا برخی از بیماری‌های خاص (مانند سرماخوردگی، عفونت‌های گلو یا بیماری‌های سیستمیک) در بدن رخ می‌دهد، ممکن است متورم شوند. این تورم نشانه‌ای از این است که بدن در حال مبارزه با یک عفونت یا بیماری است.

بزرگ شدن غدد لنفاوری 

بزرگ شدن غدد لنفاوی، که به عنوان لنفادنوپاتی شناخته می‌شود، معمولاً نشانه‌ای از یک پاسخ ایمنی در بدن است. این وضعیت می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های ویروسی و باکتریایی، بیماری‌های خودایمنی، و حتی سرطان‌های مختلف بروز کند. شایع‌ترین علت بزرگ شدن غدد لنفاوی، عفونت‌ها هستند، که ممکن است با علائمی چون درد، حساسیت، و تب همراه باشند. در صورتی که بزرگ شدن غدد لنفاوی به مدت طولانی ادامه یابد یا با علائم جدی‌تر مانند کاهش وزن یا عرق شبانه همراه شود، مراجعه به پزشک ضروری است. تشخیص علت دقیق بزرگ شدن این غدد نیازمند بررسی‌های بالینی و آزمایش‌های اضافی است.

سونوگرافی غدد لنفاوی گردن

عکس غدد لنفاوی گردن

 

سونوگرافی غدد لنفاوی گردن یا سونوگرافی گردن، یکی از بهترین روش‌های معاینه غدد بزاقی و غدد لنفاوی گردن است. گاهی اوقات ممکن است حین انجام سونوگرافی، از غدد بزاقی شما نمونه برداری شود. سپس سلول‌های موجود در نمونه، زیر میکروسکوپ قرار خواهند گرفت و منشاء و علت بیماری مشخص خواهد شد.

شناسایی بسیاری از بیماری‌ها مثل سرطان و تورم غدد لنفاوی، با معاینه ظاهری امکان‌پذیر نیست. در این حالت، بهترین و دقیق‌ترین راه، سونوگرافی خواهد بود. این روش معمولاً به صورت سرپایی در بیمارستان انجام می‌شود.

بررسی غدد لنفاوی و غده تیروئید با کمک سونوگرافی اهمیت بسیار زیادی دارد. غده‌های لنفاوی بدن نقش موثری بر تقویت سیستم ایمنی و دفاع در برابر عوامل بیماری‌زا دارند. به همین دلیل، عفونت این غده‌ها یا تورم آن‌ها ممکن است نشانه مبارزه بدن با عوامل بیماری‌زا یا تشدید یک بیماری خطرناک مثل سرطان باشد. همچنین غده تیروئید بر حفظ متابولیسم و بهبود سوخت و ساز بدن موثر است. بنابراین لازم است مشکلات گردن و ‌غدد لنفاوی در کوتاه‌ترین زمان ممکن بررسی شود.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: کاربردها و نحوه انجام سونوگرافی تیروئید

مزایای استفاده از سونوگرافی  غدد لنفاوی گردن

سونوگرافی غدد لنفاوی گردن

سونوگرافی گردن مزایای گوناگونی دارد که در ادامه برای شما بیان می‌شود:

· غیر تهاجمی

 یکی از مهم‌ترین مزایای این روش، غیر تهاجمی بودن آن است. سایر روش‌های تشخیصی مثل دستگاه اشعه ایکس، ممکن است به بدن بیماران آسیب برسانند. این روش‌ها برای بانوان باردار یا افرادی که به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند، به هیچ وجه مناسب نخواهند بود. این دسته از افراد، باید از روش‌ها و ابزارهای مطمئن و ایمن مانند اولتراسوند استفاده کنند. سونوگرافی گردن نیازی به تزریق با سوزن ندارد و به راحتی و بدون درد انجام می‌شود.

· ارزان و در دسترس

یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای سونوگرافی گردن و غدد لنفاوی، ارزان و در دسترس بودن آن است. این روش با هزینه کمتری نسبت به سایر روش‌های تشخیصی انجام می‌شود. علاوه بر این، دستگاه‌های سونوگرافی نسبت به دستگاه‌های سی تی اسکن یا اشعه ایکس در دسترس‌تر هستند.

· تصاویر واضح

با توجه به اینکه تصاویر سونوگرافی بسیار دقیق و واضح هستند، پزشک می‌تواند به راحتی منشا بیماری و شدت آن را تشخیص دهد. با استفاده از این روش، می‌توان جزئیات مربوط به بیماری مثل اندازه توده‌های لنفاوی متورم شده، تعداد آن‌ها و هر نوع تغییر دیگری را بررسی کرد.

چه مواردی غدد لنفاوی گردن با سونوگرافی قابل تشخیص است؟

عکس غدد لنفاوی گردن

به طور معمول، از سونوگرافی غدد لنفاوی گردن برای شناسایی بیماری‌های مربوط به بافت گردن استفاده می‌شود. با توجه به اینکه گردن یک ناحیه بسیار حساس در بدن است، به همین دلیل باید از روش‌های دقیق و پیشرفته مثل سونوگرافی استفاده کرد.

  • معمولاً پزشکان برای تشخیص غده‌های خوش خیم یا بدخیم ناحیه گردن، آزمایش سونوگرافی را پیشنهاد می‌کنند.
  • بسیاری از غده‌های خوش خیم ناحیه گردن بی‌خطر هستند. یعنی می‌توان با کمک برخی داروها، این غده‌ها را از بین برد. معمولا غده‌های خوش خیم، به صورت ژنتیکی از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند و از زمان تولد همراه فرد هستند.
  • نوع دیگری از غده‌های گردن، غده‌های التهابی یا غده‌های چربی می‌باشند.
  • در این میان غده‌های بدخیم نیز وجود دارند که بسیار خطرناک هستند و معمولاً باعث بروز بیماری‌هایی مثل سرطان تیروئید و سرطان غدد بزاقی خواهند شد.

وظیفه پزشک این است که این غده‌ها و خوش خیم یا بدخیم بودن آن‌ها را قبل از شروع درمان و جراحی شناسایی کند. به عنوان مثال، سونوگرافی تیروئید برای بررسی غده‌های تیروئیدی ناحیه گردن کاملاً مناسب است. در صورتی که سونوگرافی روش مناسبی برای شناسایی این توده‌ها نباشد، از راه‌های دیگری مانند سی تی اسکن استفاده خواهد شد.

کاربردهای سونوگرافی گردن

کاربرد سونوگرافی گردن

این روش سونوگرافی کاربردهای گوناگونی دارد. برخی کاربردهای سونوگرافی غدد لنفاوی گردن به این شکل است:

1. تشخیص منشا تورم و التهاب غدد بزاقی

زمانی که غدد بزاقی متورم شده باشند، برای شناسایی منشاء تورم و التهاب از سونوگرافی گردن استفاده می‌شود. این التهابات ممکن است ناشی از عفونت یا ایجاد کیست در ناحیه گردن باشد.

2. شناسایی توده های سرطانی

کاربرد دیگر سونوگرافی گردن، شناسایی توده در غده‌های تیروئیدی است. تشخیص نوع توده اهمیت بسیار زیادی دارد. غده‌های بدخیم باید به سرعت جراحی شده و از گردن خارج شوند. اما غده‌های خوش خیم به مرور زمان و با کمک دارو، درمان خواهند شد.

3. بررسی علت خشک شدن دهان

کاربرد دیگر سونوگرافی، بررسی علت خشک شدن دهان است. به عنوان مثال مسدود شدن مجرای بزاقی یا رشد توده‌های خطرناک در غده‌های بزاقی، باعث خشک شدن دهان می‌شود.

به طور کلی، نقاط مختلفی هنگام انجام این آزمایش مورد بررسی قرار می‌گیرند. به عنوان مثال بخش‌هایی از پاراتیروئید، تیروئید، غده‌های لنفاوی گردن، غده‌های بزاقی زیر فکی و غده‌های بزاقی زیر زبانی هنگام انجام سونوگرافی گردن ارزیابی خواهند شد. لازم به ذکر است که این روش حتی برای انجام بیوپسی با سونوگرافی از غدد لنفاوی گردن در بیماران مشکوک به سرطان ریه نیز کاربرد دارد.

نحوه انجام سونوگرافی گردن

نحوه انجام سونوگرافی گردن

برای انجام سونوگرافی گردن، ابتدا باید روی تخت دراز بکشید. سپس پزشک یا تکنسین سونوگرافی، یک ژل مخصوص را روی ناحیه گردن قرار می‌دهد. در مرحله بعد، پروب سونوگرافی روی سطح پوست گردن قرار می‌گیرد. این دستگاه، امواج اولتراسوند با فرکانس بالا را به سمت غدد لنفاوی ارسال می‌کند. این امواج با غده‌های لنفاوی برخورد کرده و مجدداً به سمت بیرون بازتاب می‌شوند. امواج بازتاب شده به صورت تصویر روی صفحه نمایشگر قابل مشاهده خواهند بود.

همانطور که گفته شد، ممکن است حین انجام سونوگرافی از بزاق شما نمونه برداری شود. هنگامی که پروب دستگاه روی سطح پوست گردن حرکت داده می‌شود، ممکن است کمی احساس فشار داشته باشید. به طور کلی، سونوگرافی غدد لنفاوی گردن در بازه زمانی 15 تا 20 دقیقه انجام می‌شود. پس از اتمام آن نیز می‌توانید به راحتی به منزل برگردید یا فعالیت‌های روزمره را انجام دهید.

آمادگی های لازم برای سونوگرافی گردن

سونوگرافی گردن

این روش نیاز به آمادگی خاصی ندارد. به عنوان مثال، نیازی نیست قبل از انجام سونوگرافی آب بنوشید یا اقدامات دیگری انجام دهید. البته لازم است پیش از سونوگرافی، با پزشک متخصص مشورت کنید تا نکات لازم را به شما اطلاع دهد.

بهترین ابزار برای انجام سونوگرافی گردن 

سونوگرافی گردن، یکی از بهترین روش‌های تشخیص بیماری‌های مربوط به این ناحیه مثل سرطان غدد لنفاوی، تورم، عفونت و التهاب توده‌های گردن است. این روش بسیار دقیق بوده و در مدت زمان کوتاهی انجام می‌شود.

علاوه بر این، به هیچ وجه دردناک نیست و به بدن بیمار آسیب نمی‌رساند. به همین دلیل اکثر پزشکان برای تشخیص و درمان بیماری‌های ناحیه گردن، سونوگرافی غدد لنفاوی را تجویز می‌کنند. دستگاه سونوگرافی هندهلد یکی از بهترین ابزارها برای به کارگیری در این روش است. مزیت این دستگاه را می توان کمک آن به تسریع فرایند تشخیص و این دانست که پزشک حتی در مطب خود یا منزل بیمار هم می تواند به راحتی از آن استفاده کند.

دیدگاه‌ها

  1. فخرالسادات عاطفه مند گفت:

    سلام وقت بخیر
    در خصوص سونوگرافی گردن پزشک متخصص مغز و اعصاب برای تشخیص اینکه گرفتگی عروق وجود دارد یا نه این سونو رو تجویز کردند اما در مطالب بالا به اینکه از سونوگرافی گردن می شود برای این نوع تشخیص نیز استفاده کرد توضیحی داده نشده است. اگر در این مورد توضیح بدهید ممنون میشوم .

دیدگاه شما

مطالب مرتبط

سونوگرافی رحم و تخمدان و کاربردهای آن

بسیاری از بانوان چندین بار در سال به سونوگرافی می‌روند تا یک بخش ۳۵ گرمی به نام رحم را بررسی کنند! البته فراموش نشود که رحم حتی خلق و خوی بانوان را نیز کنترل می‌کند و بر…

سونوگرافی غربالگری

سونوگرافی غربالگری یکی از الزاماتی است که هر مادری باید در دوران بارداری آن را جدی بگیرد تا از بروز مشکلات جلوگیری کند. سونوگرافی غربالگری یکی از ابزارهای مهم برای شناسا…

انواع تصویربرداری پزشکی

تصویربرداری پزشکی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای پزشکی است. این دستاورد کمک‌های فروانی در تشخیص و درمان بیماری به موقع افراد کرده است. با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلفی از تصو…