آنچه در خصوص سونوگرافی کبد می خوانید:
از دستگاه سونوگرافی برای بررسی اندامهای داخلی بدن و تشخیص بیماریهای مختلف استفاده میشود و سونوگرافی کبد، یکی از روش هایی است که برای تشخیص مشکلات کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. شناسایی منشا اصلی بیماریهای داخلی کبد با چشم مسلح و بدون استفاده از دستگاههای سونوگرافی امکان پذیر نیست.
دستگاههای سونوگرافی که برای بررسی وضعیت داخلی اندامها و مشکلات کبد مورد استفاده قرار میگیرند، متفاوت هستند. پزشکان معمولا از انواع دستگاه سونوگرافی برای این کار استفاده می کنند و یکی از بهترین گزینه ها استفاده از دستگاه سونوگرافی هندهلد است. دستگاه سونوگرافی جیبی کار پزشکان در تشخیص و درمان را بسیار ساده تر می کند و به آن سرعت می بخشد. در ادامه قصد داریم درباره سونوگرافی کبد، روش انجام آن و بهترین دستگاه سونوگرافی کبد صحبت کنیم.
علت انجام سونوگرافی کبد چیست؟
همانطور که در ابتدا گفته شد، تشخیص دقیق بیماریها و مشکلات مربوط به کبد فقط با علائم ظاهری امکان پذیر نیست. طی سالهای اخیر، سونوگرافی به عنوان یکی از ایمنترین روشها برای بررسی دقیقتر وضعیت بیماری شناخته شده است. در ادامه برخی از دلایل انجام سونوگرافی کبد را برای شما بیان میکنیم:
- با استفاده از سونوگرافی ناحیه کبد، پزشک میتواند تشخیص دهد دقیقا کدام قسمت از کبد آسیب دیده و میزان آسیب چقدر است. با کمک این اطلاعات پزشک می تواند متناسب با آسیب به وجود آمده، درمان مناسب را برای بیمار تجویز کند.
- در سونوگرافی به هیچ وجه از امواج خطرناک استفاده نمیشود. در سونوگرافی کبد، امواج فراصوت به سمت اندامهای بدن فرستاده میشود که باعث بروز بیماری یا آسیب نخواهد شد.
- با کمک سونوگرافی کبد شما با کمترین هزینه، دقیقترین نتایج را به دست خواهید آورد.
- سرعت انجام سونوگرافی ناحیه کبد بسیار بالاست و نتایج حاصل از سونوگرافی، معمولاً خیلی سریع روی صفحه نمایشگر مشخص میشود.
- سونوگرافی بهترین انتخاب برای تشخیص بروز بیماریهای خطرناک کبد مثل سرطان، غده، تومور یا ضایعات خطرناک کبدی است.
چه زمانی پزشک سونوگرافی کبد توصیه می کند؟
همانطور که در سایت medicalnewsto هم گفته شده، معمولا برخی از علائم وجود دارند که ممکن است پزشک، در معاینات اولیه آنها را تشخیص دهد. اما اگر نتواند با کمک نشانهها و علائم اولیه، بیماری را به شکل دقیق تشخیص دهد، برای بیمار، سونوگرافی ناحیه کبد و کیسه صفرا را تجویز می کند. در آزمایش کبد و کیسه صفرا، بیماریهایی مثل سنگ کلیه و التهاب کیسه صفرا یا انسداد لولهها در کبد بررسی شده و نتایج آن ثبت میشود.
معمولا در زمان مشاهده علائمی که در ادامه بیان میشود، پزشک سونوگرافی کبد تجویز میکند. میتوان از دستگاههای سونوگرافی کلینیکی یا سونوگرافی جیبی برای بررسی موارد زیر استفاده کرد.
- درد شکم
- بزرگی و تورم شکم به صورت غیر عادی
- آزمایش خون غیر طبیعی مربوط به کبد
- بزرگی کبد
- جهت بیوپسی از بافت کبد
تشخیص کبد چرب با سونوگرافی
سونوگرافی یک روش اولیه برای ارزیابی بیماریهای مختلفی از جمله کبد چرب میباشد؛ زیرا این روش دارای مزایایی بیشماری از قبیل مقرون به صرفه بودن و عدم استفاده از پرتوهای مضر است. این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر کبد استفاده میکند که به پزشکان امکان میدهد اندازه، بافت و حضور چربی در کبد را تشخیص داده و ارزیابی کنند. این بیماری میتواند به دلایل مختلفی از جمله چاقی، مصرف الکل و سندرم متابولیک ایجاد شود. تشخیص زودهنگام برای مدیریت مؤثر و پیشگیری از پیشرفت آن به شرایط بیمار بستگی دارد.
مراحل انجام تشخیص کبد چرب با سونوگرافی چگونه است؟
در حین معاینه بیمار به پشت دراز میکشد و یک تکنسین، شکم بیمار را به ژل آغشته میکند. در ادامه یک مبدل روی شکم بیمار قرار میگیرد که با استفاده از امواج صوتی، تصاویر مورد نیاز را تولید میکند؛ به این صورت که امواج صوتی از بدن عبور کرده و توسط بافتهای مختلف بازتاب داده میشوند. این بازتابها پردازش شده و تصاویر واقعی از کبد بر روی مانیتور سونوگرافی قابل مشاهده خواهد بود. این فرایند بدون درد است، معمولاً حدود 15 تا 30 دقیقه طول میکشد و نیازی به آمادهسازی خاصی ندارد.
نحوه تشخیص کبد چرب با سونوگرافی
بعد از اینکه تصویر کبد چرب در سونوگرافی مشخص شد، پزشک متخصص کبد چرب را با افزایش اکوژنیسیته کبد شناسایی میکند؛ حال اگر کبد به دلیل رسوبات چربی نسبت به کورتکس کلیه یا طحال روشنتر به نظر برسد، مراجعهکننده مبتلا به کبد چرب است. دلیل روشن بودن آنها این است که رسوبات چربی در سلولهای کبدی امواج سونوگرافی بیشتری را نسبت به بافت کبد سالم بازتاب میدهند. البته از روی موارد دیگری نیز متوان تشخیص داد که بیمار دچار کبد چرب است؛ مثل بزرگشدن کبد، محوشدن ساختارهای عروقی که در آن عروق کبد به دلیل افزایش اکوژنیسیته کمتر مشخص میشوند.
تفسیر سونوگرافی کبد
با استفاده از سونوگرافی ناحیه کبد میتوان هر نوع توده بدخیم یا غده خطرناکی در ساختار کبد و کیسه صفرا را تشخیص داد. معمولا با کمک سونوگرافی کبد میتوان دو نوع عارضه خطرناک را شناسایی کرد.
1. توده های بدخیم با کلسیفیکاسیون (Calcification)
اولین بیماری که با کمک سونوگرافی کبد تشخیص داده میشود، تودههای بدخیم است. این تودهها معمولاً حاوی مایعات یا ترکیبات دیگر هستند. گاهی اوقات ممکن است درون این تودهها، خون یا سلول های دیگر وجود داشته باشد که نشان دهنده سرطان کبد است.
2.تودههای خوش خیم
تودههای خوش خیم، یکی دیگر از عواملی هستند که هنگام سونوگرافی کبد تشخیص داده میشوند. درون این تودهها مایعات وجود دارد و عموماً به شکل تودههای کیستیک هستند. این تودهها هیچ گونه خطری ندارند و کاملا خوش خیم هستند.
روش انجام سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
- برای انجام سونوگرافی ناحیه کبد با سونوگرافی همراه یا سایر دستگاههای سونوگرافی، ابتدا بیمار باید روی تخت دراز بکشد.
- سپس پزشک یک ژل مخصوص را روی پروب دستگاه سونوگرافی قرار میدهد.
- در مرحله بعد پروب دستگاه سونوگرافی روی سطح شکم قرار میگیرد. پزشک، پروب دستگاه را به سمت کبد یا طحال میبرد و ممکن است مقداری فشار به این ناحیه وارد کند.
- زمانی که دستگاه سونوگرافی روشن باشد، امواج فراصوتی را به سمت اندامها مثل کبد و طحال ساطع میکند. سپس بازتاب آن به شکل تصویر روی صفحه نمایشگر مشاهده میشود.
اقدامات لازم، پیش از انجام سونوگرافی کبد
به طور کلی اقدامات لازم قبل از انجام سونوگرافی برای اندامهای مختلف بدن، متفاوت است. به عنوان مثال؛ برای برخی از اندامها، شاید لازم باشد مثانه شما پر باشد. ولی برای اندامهایی مثل کبد و طحال، ناشتا بودن اهمیت بسیار زیادی دارد.
قبل از انجام سونوگرافی کبد باید ناشتا باشید و هیچ گونه غذایی در شب قبل یا صبح انجام سونوگرافی مصرف نکنید. همچنین از مصرف غذاهای چرب شدیدا خودداری کنید. میتوانید مقداری مایعات مثل آب میوه مصرف کنید.
بهترین دستگاه سونوگرافی کبد
استفاده از یک دستگاه سونوگرافی با کیفیت، تاثیر بساری بر تشخیص بیماری های مختلف همچون بیماری های مرتبط با کبد و طحال دراد. دستگاههای مختلفی مثل سونوگرافی پرتابل یا سونوگرافی کلینیکی وجود دارند که نتایج حاصل از آنها تقریباً مشابه یکدیگر است.
برخی افراد به نتایج دستگاههای سونوگرافی کوچک اعتماد ندارند. ولی دستگاههای سونوگرافی که به عنوان سونوگرافی پرتابل در بازار ارائه میشوند، کیفیت و عملکرد بسیار مناسبی دارند و میتوانند جزئیات را به پزشک نشان دهند.
قبل از اینکه برای خرید دستگاه سونوگرافی اقدام کنید، بهتر است راهنمای خرید این محصول را در سایت مطالعه کنید. اینجا محصولات متنوعی قرار دارند که با بهترین سطح کیفیت و کارایی به کاربران ارائه میشوند.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر: بهترین دستگاه سونوگرافی در ایران و دنیا
سوالات متداول در خصوص سونوگرافی کبد
بیماریهای کبد و طحال مثل سرطان یا غده و تومور در صورتی که نادیده گرفته شوند، ممکن است بسیار خطرناک باشند. بهترین راه تشخیص این بیماریها مراجعه به کلینیکهای سونوگرافی یا استفاده از دستگاه سونوگرافی پرتابل است که میتواند تصاویر کلیه و کیسه صفرا را با دقت و وضوح بالایی به پزشک نشان دهد و سرعت درمان شما را بالا ببرد. در این زمینه برخی سوالات متداول وجود دارد که در ادامه به پاسخ آنها می پردازیم:
سونوگرافی کبد با کمک چه امواجی انجام می شود؟
سونوگرافی ناحیه کبد، با کمک امواج صوتی با فرکانس بالا انجام میپذیرد.
قبل از سونوگرافی کبد چه باید بخوریم؟
مصرف آبمیوه و چای مانعی ندارد ولی باید ناشتا باشید.
انواع روش های تشخیصی بیماری کبد کدام اند؟
سونوگرافی ناحیه کبد، سی تی اسکن وام آر آی از روش های تشخیص بیماری های مرتبط با کبد هستند.
با کمک سونوگرافی کبد عملکرد کدام بخش ها مورد بررسی قرار می گیرد؟
بررسی کبد، کیسه صفرا، پانکراس، طحال، آئورت شکمی و کلیهها را می توان با استفاده از سونوگرافی انجام داد.
سلام ، توضیحات خلاصه و جامع هستش، ممنون از زحمتکشان برنامه.