در عصری که تکنولوژیهای حاضر در حوزه پزشکی با سرعت شگفتانگیزی پیشرفت میکنند، سونوگرافی به عنوان یک ابزار حیاتی در مامایی و تخصص زنان و زایمان ظاهر شده است. توانایی تصویربرداری از جنین در حال رشد و ارزیابی سلامت آن، مراقبتهای دوران بارداری را متحول میکند. همچنین از طریق همین روش میتوان عوارضی همانند سقط جنین را تشخیص داد. در این راهنما به طور مفصل در مورد روند تشخیص سقط جنین از طریق سونوگرافی توضیح میدهیم.
آشنایی با انواع سونوگرافی سقط جنین
قبل از بررسی تشخیص سقط جنین از طریق سونوگرافی، بهتر است بدانید سونوگرافی چیست و به طور دقیق چه کاری انجام میدهد. سونوگرافی یک تکنیک تصویربرداری تشخیصی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از اندامها و ساختارهای داخل بدن استفاده میکند.
در مامایی، روشی غیرتهاجمی برای نظارت بر پیشرفت بارداری، ارزیابی رشد جنین و شناسایی عوارض احتمالی به حساب میآید. در نظر داشته باشید که سونوگرافی بارداری به دو روش انجام میشود که در ادامه آنها را شرح میدهیم:
- سونوگرافی از طریق شکم: این مدل از اولتراسوند رایجترین شکل آن است که یک مبدل بر روی شکم مادر قرار میگیرد تا تصاویری از جنین ایجاد شود.
- سونوگرافی ترانس واژینال: در برخی موارد، به ویژه در اوایل بارداری یک مبدل در واژن قرار داده میشود تا تصاویر واضحتری از رحم و جنین در حال رشد به دست آید.
نحوه تشخیص سقط جنین با سونوگرافی
سونوگرافی های 3 ماه اول بارداری، میتوانند به تایید زنده بودن جنین کمک کند. ضربان قلب به طور معمول در اوایل 6 هفته قابل تشخیص است و عدم وجود ضربان قلب میتواند یکی از اولین علائم سقط جنین احتمالی باشد.
پزشکان اغلب از سونوگرافی برای اندازهگیری اندازه جنین و کیسه حاملگی نیز استفاده میکنند و این اندازهگیریها را با نرخ رشد مورد انتظار مقایسه خواهند کرد.
تستهای قابل انجام با سونوگرافی برای تشخیص سقط جنین
به هر حال سلامت نوزاد به معنای حفظ جان یک فرد است و نباید روند تشخیص سقط جنین را ساده گرفت. در واقع تشخیص دقیق سقط جنین براساس روندهای پیچیده انجام میشود و متخصصان تنها به نتیجه حاصل از سونوگرافی وابسته نخواهند بود.
برای مثال برخی از متخصصان معاینه لگن را بعد از سونوگرافی تشخیص سقط جنین انجام میدهند تا از اندازه دهانه رحم مادر باردار باخبر شوند. همچنین آزمایش خون میتواند به بررسی سطح هورمونهای بارداری کمک کند. با این روش مشخص میشود که فرد مورد نظر هنوز باردار است و شانسی برای مادرشدن دارد.
از آنجایی که برخی از مادران جنین را به همراه خونریزی واژینال دفع میکنند، متخصصان برای تشخیص سقط جنین باید از آزمایش بافتی نیز استفاده کنند.
علائم سقط جنین در روند سونوگرافی
شاخصهای مختلفی نشاندهنده سقط جنین در سونوگرافی هستند که برخی از آنها را در این بخش توضیح میدهیم:
- کیسه حاملگی خالی: اگر کیسه حاملگی بدون جنین وجود داشته باشد، ممکن است نشان دهد که جنین در وضعیتی قرار دارد که رشد نمیکند.
- عدم وجود ضربان قلب جنین: عدم وجود ضربان قلب پس از سن حاملگی خاص برای مثال 6 تا 7 هفته میتواند نشاندهنده سقط جنین باشد.
- بینظمی در کیسه بارداری: کیسه بد شکل یا نامنظم ممکن است نشاندهنده مشکلات بارداری باشد.
- خونریزی ساب کوریونیک: وجود خونریزی یا مایع در اطراف کیسه حاملگی نیز میتواند نشاندهنده عوارض باشد.
میزان دقت سونوگرافی در تشخیص جنین
سونوگرافی ابزار بسیار موثری برای تشخیص سقط جنین است، اما گاهی امکان دارد با خطاهایی همراه باشد. در مواردی این امکان وجود دارد که ضربان قلب طی اسکن اولیه به خوبی تشخیص داده نشوند اما این مسئله به معنای اتمام دوره بارداری نخواهد بود.
حتی در برخی موارد ممکن است ضربان قلب جنین به خوبی تشخیص داده شود اما مدت کوتاهی بعد سقط جنین رخ دهد. بدین ترتیب همیشه احتمال بروز خطا وجود دارد اما دقت و تشخیص سونوگرافی تا حد زیادی بالا است.
دلیل تکرار سونوگرافی سقط جنین
همانطور که در قسمت قبلی گفتیم، این امکان وجود دارد که نشانهها و علائم قابل تشخیص در روند اولتراسوند با خطاهایی همراه باشد، بنابراین برای جلوگیری از هر نوع خطا و بروز مشکلات مختلف بهتر است سونوگرافی را تکرار کنید.
از این رو برای جلوگیری از بروز هر نوع خطر برای سلامت مادر و جنین، بهتر است حدود 7 تا 10 روز بعد از سونوگرافی اولیه، برای بار دوم این روش تشخیصی را انجام دهید. در ضمن اگر اولین سونوگرافی از طریق شکم انجام شده است، توصیه میکنیم سونوگرافی دوم، سونوگرافی واژن انجام دهید.
اگر بارداری طبیعی داشته باشید، پس از یک هفته کیسه حاملگی و جنین شما بزرگ میشود و رشد جنین نیز طی این یک هفته قابل مشاهده خواهد بود که از طریق تصویربرداری اولتراسوند امکانپذیر است. اگر جنین شما بعد از یک هفته همچنان رشدی نداشته یا رشد آن خیلی کم بوده، ممکن است مجبور به سقط جنین شوید.
دلیل بروز سقط جنین
برای اینکه بارداری موفقی را تجربه کنید، باید از عوامل و خطراتی که ممکن است باعث بروز سقط شوند باخبر باشید. برای مثال در برخی موارد سن مادر میتواند باعث بروز مشکل سقط جنین شود. به عبارت دیگر هر چه مادر سن بیشتری داشته باشد، احتمال بروز سقط جنین نیز افزایش مییابد.
تحقیقات نشان داده که در افراد 20 تا 30 ساله تنها حدود 17 درصد احتمال بروز سقط جنین وجود دارد، در حالی خانمهای بالای 45 سال ممکن است حدود 80 درصد با مشکل سقط جنین روبرو شوند.
Just because it’s called a “miscarriage” doesn’t mean you did something wrong in carrying the pregnancy. Most miscarriages are beyond your control and occur because the fetus stops growing.
گاهی سقط جنین به این معنی نیست که شما در حمل بارداری اشتباه کرده اید. اکثر سقط ها خارج از کنترل شما هستند و به این دلیل رخ می دهند که رشد جنین متوقف می شود.Cleveland Clinic منبع
سخن آخر
سونوگرافی یک ابزار کاربردی در دنیای زنان و زایمان است که اطلاعات مهمی را در مورد دوام بارداری و عوارض احتمالی همانند سقط جنین ارائه میدهد. به طور کلی این روش تشخیصی در بسیاری موارد جان مادر و سلامت جنین را حفظ میکند؛ زیرا اطلاعات دقیق و درستی در مورد وضعیت جنین نشان میدهد.
اهمیت سونوگرافی مداوم در دوران بارداری
در مواردی که اسکن اولیه عوارض احتمالی را نشان میدهد، سونوگرافی مداوم ضروری است. متخصصان با استفاده از سونوگرافی میتوانند تغییراتی را که در طول زمان رخ میدهد به خوبی مدیریت کنند و درک عمیقتری از دلیل سقط جنین یا سلامت آن داشته باشند. از این رو همیشه در دوران بارداری باید سونوگرافی به طور مداوم و براساس تشخیص افراد متخصص انجام شود.
دیدگاهها