سونو هیستروگرافی نوع خاصی از سونوگرافی است که از آن برای گرفتن تصاویر مختلف از داخل رحم با کمک امواج صوتی استفاده میشود. گاهی مواقع تشخیص برخی از بیماریها از جمله سقطهای مکرر، خونریزی واژن بدون دلیل و ناباروری با کمک سونوگرافی معمولی قابل ممکن نیست.
در این مواقع به وسیله این نوع سونو پزشک میتواند به صورت دقیقتر مشکلات و بیماریهای زنانه را تشخیص دهد. در این روش سونوگرافیست اشکال و ساختارهای درون رحم را در حالی که محیط داخلی رحم با آب نمک استریل پر شده است بررسی میکند. به همین دلیل بسیاری از افراد این کار را با نام سونوگرافی انفوزیون محلول نمکی نیز میشناسند.
معرفی سونو هیستروگرافی به زبان ساده
در مورد این نوع سونوگرافی باید بگوییم که در این روش که بدون اشعه مضر و تنها با امواج صوتی انجام میشود. پزشک یک لوله کوچک را به واژن بیمار وارد کرده و پس از آن مقدار کمی از محلول سالین استریل به درون رحم تزریق میشود. این کار میتواند مطالعه و بررسیهای ضروری را راحتتر کند.
در برخی مواقع با کمک اشعه ایکس و سونوگرافی معمولی امکان بررسی تصاویر از بافتهای نرم رحم یا واژن وجود ندارد و به همین دلیل معمولاً پزشک به بیمار توصیه میکند تا بلافاصله بعد از پایان قاعدگی نسبت به انجام این سونوگرافی اقدام کند. در این روش شما باید تمامی زیورآلات و جواهرات خود را خارج کرده و ممکن است اوپراتور از شما بخواهد تا گان بپوشید.
مهمترین کاربردها و دلایل استفاده از سونو هیستروگرافی
سونو هیستروگرافی یک روش غیر تهاجمی و بیخطر است که از آن برای بررسی ساختار دیواره رحم و پیدا کردن علت بسیاری از مشکلات و بیماریهای غیر طبیعی استفاده میکنند. از مهمترین دلایل به کار بردن این نوع سونوگرافی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- افرادی که دارای پریودهای طولانی و سنگین بیش از حد طبیعی هستند.
- اشخاصی که میان دوره قاعدگی آنها خونریزی واژینال دیده میشود.
- افرادی که مبتلا به دردهای لگنی شدند و این مشکل با گذشت زمان بهبود نمییابد.
- اشخاصی که مدت زمان طولانی است باردار نمیشوند اما آزمایشهای آنها مشکل خاصی را نشان نمیدهد.
- افرادی که سابقه دو یا چند بار سقط جنین را داشتند.
بیماری و ناهنجناری های قابل تشخیص با سونو هیستروگرافی
سونوگرافی میتواند انواع بیماریها و ناهنجاریهای زیر را نشان دهد:
- چسبندگی آندومتر
- علائم اندومتریوز
- علائم سرطان آندومتر
- انسداد لولههای فالوپ
- پولیپ رحم
- فیبروم رحم
- ضایعات بدخیم داخل رحم
- بیماریهای نامادرزادی و داشتن شکل غیر عادی رحم
قبل از انجام این سونوگرافی باید چه اقداماتی انجام دهیم؟
یکی از مهمترین سوالاتی که بسیاری از مراجعه کنندگان میپرسند این است که پیش از مراجعه برای انجام سونو هیستروگرافی باید چه اقداماتی انجام دهیم؟ در پاسخ باید بگوییم که این نوع سونوگرافی مانند اکوکاردیوگرافی حساسیتهای خود را داشته و بیمار باید به موارد مختلفی توجه کند.
برای انجام این نوع سونوگرافی رحمی شما نباید باردار باشید یا هیچ گونه بیماری و عفونتی داشته باشید. علاوه بر این، بهترین زمان جهت انجام آن قبل از پایان دوره قاعدگی و پیش از شروع تخمک گذاری است.
البته پزشک زمان دقیق انجام آن را بر اساس مشکلاتی که دارید به شما اعلام میکند. برای انجام این نوع سونوگرافی به آمادگی خاصی احتیاج ندارید فقط نیاز است تا قبل از مراجعه اقدام به مصرف مسکن کنید تا با این کار درد و ناراحتیهای احتمالی کاهش پیدا کند.
علاوه بر این، جهت جلوگیری از خونریزیهای نامنظم ممکن است پزشک برای شما دارو تجویز کند که باید آنها را مصرف کنید. همچنین توصیه میکنیم لباسی گشاد و راحت بپوشید و تمام اقداماتی که پزشک به شما توصیه میکند را نیز به خوبی انجام دهید.
مزایای انتخاب سونو هیستروگرافی برای تشخیص بیماریها
در پاسخ این سوال که مزایای انتخاب سونو هیستروگرافی جهت تشخیص بیماریها چیست؟ باید بگوییم که این کار میتواند مزیتهای زیادی به شرح زیر داشته باشد:
- جزو روشهای کم خطر و موثر به حساب میآید که معمولاً زیاد دردناک نیست.
- به صورت گسترده در دسترس بوده و میتوان به راحتی از آن استفاده کرد.
- خطری نداشته و در زمان انجام، اشعه مضری منتشر نمیکند.
- تصاویر واضحی از بافت رحم ارائه دهد.
- یک روش نسبتاً سریع است که تصاویر خوبی از بافت آندومتر و رحم ارائه میدهد.
عوارض انجام سونو هیستروگرافی
اغلب مراجعه کنندگان از عوارض احتمالی این نوع سونوگرافی نگران هستند اما باید بگوییم که این کار عوارض جدی به همراه نداشته و در صورت وجود نیز موقت است.
به دلیل اینکه به رحم شما مایع نمکی تزریق میشود، در این مواقع امکان دارد تا چند روز پس از سونوگرافی دچار خروج ترشح یا لکه بینی شوید که این موضوع نیز کاملاً طبیعی است. البته برخی مراجعه کنندگان نیز ممکن است دچار سرگیجه، تهوع، استفراغ و خونریزی رحم و واژینال شوند.
اما باید بگوییم تمامی این عوارض موقت بوده و نیازی نیست بابت آن نگران باشید. علاوه بر این، پس از پایان سونوگرافی نیز شما میتوانید کارهای روزمره را از سر بگیرید. البته توصیه میکنیم در صورتی که هر کدام از عوارض ذکر شده بیش از چند روز زمان بردند حتماً با پزشک خود صحبت کرده و برای بررسیهای دقیقتر نزد پزشک بروید.
نحوه انجام سونو هیستروگرافی
- در مورد نحوه و چگونگی انجام سونو هیستروگرافی باید بگوییم که این کار شبیه به معاینه زنانه است. برای انجام این کار سونوگرافیست یک اسپکولوم داخل دهانه رحم قرار داده تا بافت آن مقداری بازتر شود.
- در مرحله بعد اقدام به قرار دادن پروب یا مبدل درون واژن جهت انجام سونوگرافی ترانس واژینال میکند.
- بعد از اینکه این وسیله داخل واژن شد اقدام به ثبت تصاویر از بافت رحم و وضعیت آن کرده و این تصاویر را روی صفحه نمایش ارائه میدهد.
- سپس نوبت به انجام سونو هیسترو میرسد این کار جهت بررسی دقیقتر مشکلات و ناهنجاریهای درون رحم انجام میشود. به منظور انجام این سونوگرافی در ابتدا یک کاتتر از طریق راه واژن به درون حفره رحم وارد خواهد شد.
- در مرحله بعد با کمک این لوله، مقدار کمی آب نمک استریل شده به درون حفره رحم تزریق میشود.
- در نهایت نیز به صورت مجدد مبدل دستگاه وارد واژن شده تا به صورت مجدد اقدام به بررسی وضعیت داخل رحم و بافت درون آن به صورت تخصصی کند؛ معمولاً این فرایند نزدیک به ۳۰ دقیقه طول میکشد.
مهمترین اقدامات بعد از انجام سونوگرافی
پس از اینکه اقدام به انجام سونو هیستروگرافی کردید بهتر است بدانید یکسری اقدامات ضروری لازم است تا شما آنها را انجام دهید. برای مثال تا چند روز پس از بهبودی از ورزش کردن سنگین و انجام هرگونه فعالیت بدنی حرفهای خودداری کنید.
توصیه میکنیم در این زمان جهت بهبود لکه بینی و قطع شدن خونریزی، بیشتر استراحت کرده و در صورتی که پزشک به شما توصیه کرد از رابطه جنسی پرهیز کنید.
علاوه بر این، در این زمان از مصرف هرگونه داروهای گیاهی یا شیمیایی نیز خودداری کنید زیرا این داروها میتوانند باعث بدتر شدن خونریزی یا عفونت شما شوند. به طور کلی توصیه میکنیم از استحمام بیش از اندازه نیز خودداری کرده و تمامی موارد و نکات بهداشتی را برای بهبود سریعتر رعایت کنید.
آیا سونو هیستروگرافی میتواند جایگزین سونوگرافیهای معمولی شود؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که از سونو هیستوگرافی در مواقع خاص و هنگامی که نیاز به بررسیهای تخصصیتر و دقیقتر باشد استفاده میکنیم. اما در اکثر مواقع برای تشخیص بیماریهای زنانه یا تشخیص درد و ناراحتیها و حتی سقط جنین استفاده از سونوگرافی روشی متداول و بهتر است.
هیستروگرافی میتواند حساسیتها و مشکلات خود را داشته باشد و برای تشخیص بیماریها و آسیبهای رحمی همیشه قابل استفاده نیست. همانطور که گفته شد در مواقعی که امکان تشخیص بیماریها به وسیله سونوگرافی امکان ندارد میتوان از این راه استفاده کرد.
اما در مواقع دیگر پزشک برای تشخیص بسیاری از بیماریها سونوگرافی را پیشنهاد میکند که این کار معمولاً سریعتر و راحتتر انجام میشود.
تفسیر نتایج حاصل از انجام سونوگرافی هیستروگرافی چگونه است؟
به طور معمول انجام سونو هیستروگرافی توسط پزشک سونوگرافی یا متخصص رادیولوژی انجام میشود. پس از انجام این کار و دریافت تصاویر، گزارش آن برای پزشک معالج شما فرستاده میشود.
در نهایت نیز پزشک با مشاهده تصاویر و دادههای به دست آمده بیماری را تشخیص داده و روند درمان را شروع میکند. پس توصیه میکنیم بعد از انجام این سونوگرافی برای اطلاع از نتیجه آن و آغاز درمان به صورت مجدد به پزشک خود مراجعه کرده و از مراجعه متعدد به پزشکان مختلف خودداری کنید.
سخن پایانی
در این مقاله برای شما در مورد سونو هیستروگرافی به عنوان یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای سونوگرافی رحمی صحبت کردیم. در صورتی که مبتلا به بیماریهای زنانه شدهاید یا دچار سقطهای مکرر شدهاید توصیه میکنیم انجام این سونوگرافی را در اولویت قرار دهید.
علاوه بر این، برای اینکه بهترین نتیجه را از انجام آن بگیرید توصیه میکنیم یک پزشک با تجربه و ماهر را انتخاب کرده تا بتوان هرچه سریعتر مشکل به وجود آمده را برطرف کرد. فراموش نکنید توصیه به تمامی نکات پزشک به شما در گرفتن نتیجه بهتر کمک میکند.
دیدگاهها